Празнична онлајн чајанка

У школској 2020/2021. години, упркос епидемиолошкој ситуацији која је отежала и променила начин рада у школама, наставља са радом секција психологије и здравствене психологије –  Клуб љубитеља психологије. Од месеца новембра Клуб окупља ученике три средње школе, Медицинске школе Стевица Јовановић, Електротехничке школе  Никола Тесла и Гимназије Урош Предић, захваљујући тимској сарадњи и повезивању професорки ових школа Весни Стевић,  Даници Љубичић и Тамари Тодоровић. Специјални предавач, инспираторка овогодишње теме проф. Драга Давид, тренутно је у Словенији, ван Панчева и школе, али онлајн активна. Ученица наше школе Сања Игленџа IV3 дугогодишњи пријатељ дома, као особа чији глас познају корисници, извела је песму „Загрли“ и изазвала одушевљење свих.

Као и у претходној школској години, Клуб је остварио сарадњу са Регионалним центром за таленте  Михајло Пупин  из Панчева, где се као главна идеја водиља и план за ову годину наметнула тема истраживања снова. Питање ученика како сањају слепе особе одјекнуло је у нашим мислима, те смо се сетили да позовемо наше пријатеље, кориснике Дома за особе са оштећењем вида  Збрињавање, да учествују у истраживању. Исто тако смо позвали и кориснике Дома за особе са менталним тешкоћама у развоју  Срце из Јабуке. Као и претходна група, и они су заинтересовани за учешће и пресретни су због контакта па макар био и „онлајн“ јер су ови домови ступили у изолацију пре свих у марту месецу и најмање користили периоде „релаксације мера заштите“. Управо због тога, позвали смо пријатеље оба дома, заинтересоване кориснике и њихове васпитаче, социјалне раднике на „онлајн“ упознавање и дружење под називом  Празнична онлајн чајанка. Чајанке су протекле  у дивном дружењу, осетила се радост и жеља за разговором, који се током ове епидемиолошке ситуације изгубио.

Настављамо током празника да заказујемо „онлајн“ интервјуе и да ученици разговарају са корисницима домова  о њиховим сновима. Очекујемо да ће резултати истраживања бити интересантни како стручној јавности, тако и корисницима домова јер  ће довести до богаћења њиховог душевног и друштвеног живота, а ученицима једно ново поучно искуство.