Национално такмичење „Пословни изазов“

6. и 7. фебруара 2024. године у Београду  је одржано национално такмичење средњошколаца из предузетничких вештина „ Пословни изазов“, у организацији „ Достигнућа младих у Србији.

         Такмичење је окупило 100 ученика из 76  средњих школа из целе Србије , који су победили на регионалним такмичењима из предузетничких вештина. Петочлани тимови састављени од ученика из различитих школа дoбили су задатак да осмисле производ или услугу који ће помоћи да Београдски маратон постане догађај са што мањим еколошким отиском. Тимови су осмислили пословне идеје које су кроз бизнис планове презентирали пред  члановима жирија.Тим број 8 је освојио треће место са идејом о иновативним сензорским плочама постављеним дуж маратонских стаза, чија енергија, која се не потроши током маратона,  иде у цинк-промидне батерије.

         Тим број 8 су сачињавали: Лука Василић из Медицинске школе “Стевица Јовановић“ Панчево, Јана Јоксимовић из Медицинске школе “Сестре Нинковић“ Крагујевац, Марта Грујић, Девета гимназија, Београд, Јана Великановић, Средња школа „Никола Тесла“, Бољевац и Павле Костић, Техничка школа „Раде Металац“, Лесковац.

       Наш ученик Лука Василић је ученик IV2, а ментор му је професор Соња Зуровац.

       Четири првопласирана тима са овог такмичења у априлу ће учествовати на Пословном изазову западног Балкана који ће ове године бити одржан у Хрватској. Тамо ће се придружити вршњацима из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, а тимови ће поново бити мешовити и чиниће их по 4 ученика из сваке земље.

Професор Соња Зуровац