НЕДЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА И ДАН РУЖИЧАСТИХ МАЈИЦА

И ове школске године у нашој школи обележена је „Недеља борбе против насиља“ (20.2. – 24.2.)  са централним догађајем „Даном ружичастих мајица(среда 22.2.) како је популарно назван Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

У школи су реализоване следеће активности:

У среду 22.2. обележили смо „Дан ружичастих мајица“ – Међународни дан борбе против вршњачког насиља, тако што су и наставници и ученици дошли у школу у нечем ружичастом или су имали неко ружичасто обележје на себи.

– На улазним вратима и у школским ходницима окачени су ученички радови, постери и плакати на тему превенције насиља које су ученици сами правили где се посебно истакао ученик Богдан Радаковић , ученик IV 1, који је осмислио и урадио плакате посвећене дану ружичастих мајица и приредбе која је одржана у петак 24. 2. По својој креативности издвојио се и пано посвећен Дану ружичастих мајица, које су урадили ученици I4 на часу ликовног, наставнице Наташе Лазаров као и пано  „Шта је то љубав“ наставнице Драгане Урошев који су осмислили и направили њени ученици a посебно се истакле Ања Кнежевић и Ирена Прудеус ученице IV2.Такође ученици су на часовима књижевности Наташе Арамбашић гледали кратак филм о вршњачком насиљу који су потом коментарисали и дискутовали заједно са наставницом а на часовима енглеског, наставнице Наташе Џамтоске, ученицима је представљена књига „Зауставимо насиље“ и одгледани су кратки анимирани филмови са примерима насиља.Поред наведених активности, и други наставници су се потрудили да један свој час посвете причи са ученицима на тему борбе против насиља и рада на превенцији, неговању толеранције, сарадње и међусобног уважавања и поштовања.

– Најлепши догађај за све, наставнике и ученике је приредба  посвећена љубави и толеранцији, са темом, већ традиционалном „Ја имам таленат“ која се одржала у петак 24. 2. као завршна активност недеље посвећене борби против насиља.Комплетну организацију преузео је Ученички парламент, на челу са поменутим девојкама из одељења IV2 које су добиле помоћ спретних момака из одељења IV1 Јована Пековића, Ивана Првуља и поменутог Богдана Радаковића а да би се све то забележило и упамтило Растко Радаковић из III1 је фотографисао.На овој приредби наступали су ученици који су желели да покажу неки свој таленат:у певању, рецитовању, плесу, свирању итд.Између тачака читане су поруке љубави јер је кутија за поруке стајала у школи од 14. 2. На крају приредбе жири, састављен од ученика, наставника и помоћног особља, прогласио је прва 3 места а за награђене ученике директорка школе је  припремила и уручила награде.Тиме је традиција одржавања ове приредбе, прекинута претходних година због короне поново настављена.Да би све додатно засладили, ученички парламент је организовао током овог завршног дана и „Базар колача“ , наставници и ученици су донели колаче који су се продавали а новац прикупљен на овај начин искористиће се за трошкове матураната (фотографисање и матурско вече) тј за помоћ оним ученицима  којима би ови трошкови били превелики.

Захваљујемо се свим наставницима који су анимирали ученике да својим радовима допринесу обележавању овог важног догађаја, свим ученицима  који су на врло разноврсне и креативне начине учествовали у активностима као и свим наставницима и ученицима који су у школу дошли у ружичастом и тако допринели да Медицинска школа каже одлучно НЕ насиљу. У прилогу су фотографије како ученичких радова тако и самих ученика и наставника које дочаравају делић атмосфере у школи  током целе недеље када су се одвијале поменуте активности.