Андревље 2024

Пројекат обуке талентованих ученика средњих школа у

Центру за привредно – технолошки развој Војводине, Андревље

И ове школске године 10 талентованих ученика са координатором, стручним сарадником школе је у периоду од 8.4. до 13.4. 2024. године боравило у  Центру за привредно – технолошки развој Војводине, Андревље, на обуци за талентоване ученике средњих школа коју организује и финансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Војводине.За разлику од прошле школске године када су бирани ученици III године сада су прилику добили ученици II године, по двоје из сваког од 5 одељења.То су били ученици: Алекса Петровић и Теодора Радовић (II1); Владан Савић и Николина Петровић (II2 ); Маша Дивац и Лука Опријан (II3 ); Ксенија Биро и Тамара Јовановић (II4) и Хелена Пајић и Лана Шекуларац (II5 ) а координатор ученика је била  Клара Рашовић, школски психолог.Осим ученика наше школе у исто време на Андревљу су боравиле још 3 средње школе:Техничка школа “23.мај” Панчево, Гимназија и економска школа ”Доситеј Обрадовић” Бачка Топола и Техничка школа “Иван Сарић” Суботица, укупно 40 ученика и 4 координаторке.

Сваког дана реализоване су радионице, предавања, посете, спортске и друге  разноврсне активности у којима су учествовали сви ученици на одређене задате теме:”Слободно време и како га успешно проводити”; “Развијање самопоуздања и страх од јавног наступа”, “Професионална орјентација”, “Етнологија мог краја” и “Представљање свог талента”.Највећу креативност и мотивисаност ученици су показали у изради плаката”Представи свој крај” у оквиру радионице посвећене етнологији.

Један дан је био одређен за посету Новог Сада где су ученици били гости Филозофског факултета и представљени су им сви смерови и сам факултет а у поподневним часовима ученици су посетили Сремске Карловце и тамо обишли значајне институције које нуди овај леп град.

На Андревље су долазили и специјални гости-успешни људи одређених професија који су путем радионица и предавања свим ученицима приближили наведене теме на један другачији начин и подстакли их на промишљање, активност и креативност.Ученицима се много допала презентација и радионица глумца Милана Босиљчића који је говорио о култури лепог изражавања и о страху од јавног наступа; без даха су слушали оперску певачицу Народног позоришта у Новом Саду и уједно професорку певања са академије уметности која је кратко причала о историјату опере а више певала предивне арије и потом заједно са нашим ученицима Теодором и Владаном отпевала нешто њима познатије.Ништа мање занимљиво а врло корисно и практично било је кратко излагање уз показну вежбу Прве помоћи коју је одржао лекар, специјалиста ургентне медицине и радник хитне помоћи који је боравио са нама на Андревљу и бринуо о здрављу наших ученика.

Такође сваки тренутак слободног времена ученици заједно са координаторкама проводили су у шетњама шумским стазама, игрању одбојке, стоног-тениса, билијара, друштвених игара.

Круна целе испуњене и занимљиве недеље била је израда “Химне Андревље” у чему су учествовали ученици свих школа, они су сами смислили текст и компоновали песму а уз малу помоћ координаторки осмишљен је аранжман и снимљен спот.

А највеће узбуђење изазвало је завршно вече када је организовано такмичење “Ја имам таленат” где су ученици могли да представе своје таленте а потом и да гласају једни за друге; извлачење поклона “Тајног пријатеља”, подела диплома свим учесницима обуке и опроштајна журка уз наступ гостујућег бенда.

Наша школа је имала највише тачака пријављених за избор “Ја имам таленат” па онда и не чуди што смо освојили прва три места:Прво место освојила је имитација Алексе Петровића и Луке Опријана; Друго место је освојио својом песмом Владан Савић а треће место такође певајући Теодора Радовић.Теодора и Владан су своје певачко али и забављачко умеће показали и током наступа гостујућег бенда јер су више пута узимали микрофон у руке и на одушевљење својих вршњака показали шта још знају и умеју. 

Сви ученици су током целог боравка на Андевљу показали велику креативност, разноврсност својих интересовања и талената, ентузијазам и позитивну енергију.Међусобно су се добро упознали, зближили, сарађивали у разноврсним активностима и добро забавили.Настала су нова пријатељства, драгоцена искуства и незаборавне успомене.

У прилогу су фотографије како ученичких радова тако и самих ученика у оквиру свих  реализованих активности са циљем да дочарају делић атмосфере током целе недеље боравка на Андревљу.