Међународни дан сестринства

Поводом 12.маја – Међународног дана сестринства Дом здравља Панчево је у сарадњи са Општом болницом Панчево, Заводом за јавно здравље Панчево и Медицинском школом „Стевица Јовановић“ организовао акцију превентивних прегледа на платоу Дома здравља

Суграђани су имали прилику да тог дана измере крвни притисак, холестерол, триглицериде, шећер у крви, утврде факторе ризика и добију савете лекара о здравим стиловима живота. Наши ученици се активно укључују у све акције које организује Општа болница Панчево и Дом Здравља. Медицинска школа као васпитно образовна институција има дугогодишњу сарадњу са Општом болницом Панчево и Домом здравља. Општа болница и Дом здравља Панчево су наставна база у којој наши ученици стичу потребна знања, комуникативне и мануелне вештине за ову предивну професију.

Јединствена улога медицинске сестре је помагати појединцу, болесном или здравом, у обављању оних активности које придоносе здрављу или опоравку (или мирној смрти), а које би појединац обављао самостално када би имао потребну снагу, вољу и знање.” (Вирџинија Хендерсон).
Област рада медицинске сестре врло је широк. Медицинске сестре су носиоци неге болесника.
Медицинска сестра мора бити емоционално зрела и стабилна особа како би могла разумети и носити се са људским патњама, хитним стањима, здравственим проблемима и етичким недоумицама.
Мора бити кадра разумети пацијентова осећања и понашања у одређеној ситуацији. Мора бити брижна, спремна прихватити одговорност, радити самостално али и тимски у сарадњи са другим професијама у здравству.
Медицинска сестра мора бити професионална и свој посао радити са пуно љубави како би што боље помогла људима. Сестринство је једно од веома тешких али исто тако и најлепших и најхуманијих професија.