Посете, излети и ваншколске активности

Посета Народном музеју Панчево и Галерији савремене уметности

У четвртак 15. јуна ученици I1, I2, I3, I4 i II2 одељења посетили су Народни музеј Панчево у коме су имали прилике да погледају сталну поставку, као и изложбе „Предић у збирци Горана Николића“, „190 година од изградње Магистрата у Панчеву“ и изложбу „Освајање пејзажа“ Миленка Првачког. Кроз историју града Панчева и околине провела их је кустоскиња Александра Голубов. Такође су посетили и Галерију савремене уметности у којој су моги да виде изложбу наше суграђанке Исидоре Стојановић „У нестајању настајања“, која анализира промену структуре града и начина живљења. Посету институцијама културе реализовале су наставнице Наташа Џамтоски и Драгана Урошев. За неке ученике ово је била прилика да се упознају са овим институцијама, док је за друге то био поновни сусрет, али је и за једне и за друге био начин да прошире своја знања.

Једнодневни излет

Дана 9.6.2023. ученици првог и другог разреда заједно са својим старешинама и директорком, кренули су ка Сремској Каменици, где су обишли кућу Јована Јовановића Змаја. Након тог стигли су у Сремске Карловце, обишли све знаменитости тог малог прелепог места. Уследила је посета Петроварадину, неизбежно фотографисање поред сата, и на крају своје слободно време провели у Новом Саду.

У четвртак 22.јуна 2023. године колектив Медицинске школе“ Стевица Јовановић“ посетио је Темишвар. Том приликом организована је посета Саборној темишварској цркви, и музеју који се налази у склопу Епархије. Остатак дана узивали смо у овом прелепом граду.

МАТУРАНТИ  У ПОСЕТИ МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ И ВИСОКОЈ ЗДРАВСТВЕНОЈ ШКОЛИ СТРУКОВНИХ СТУДИЈА У БЕОГРАДУ

Дана 20. априла 2023. године ученици одељења IV 1,2 и 3 су у пратњи професорки историје Мирјане Бонџић и здравствене неге Дорине Радовановић  као и њихових одељењских старешина Милана Лупшића, Биљане Стојаковић и Мирјане Бурић, посетили Музеј науке и технике у Београду. У оквиру посете Музеја науке и технике, ученици су посетили Музеј Српског лекарског друштва. Кроз изложбу их је водила кустоскиња др Јелена Јовановић Симић. Током стручног вођења кроз сталну поставку Музеја наши ученици су пажљиво слушали, разгледали и активно учествовали у разговору са водичем кроз изложбу. Том приликом су показали завидно знање из стручних медицинских предмета и историје. На крају посете, у просторијама  Музеја науке и технике је одржана трибина под називом „Куда даље после Медицинске школе?“. На трибини су учествовале Дорина Радовановић, др Јелена Јовановић Симић и професор др Нела Пушкаш редовни професор Медицинског факултета у Београду. Свака од њих је ученицима представила свој развојни пут у каријерном и професионалном смислу. Ученици су након представљања постављали питања учесницама трибине показујући велику заинтересованост да након завршетка наше школе наставе даље образовање на Медицинском  факултету у Београду.

     У поподневним часовима наша екипа је посетила Високу здравствену школу струковних студија у Земуну. Тамо су нас дочекали декан, студент продекан и шефови неколико катедри. Свако од њих се обратио ученицима и професорима наше школе истичући да смо већ деценијама уназад добродошли у њихову школу и да је велики број наших бивших ученика своје даље школовање наставио управо тамо. Матуранти су и овде показали велику заинтересованост да своје школовање наставе и након завршетка наше школе.

     Надамо се да ће ова посета постати традиционална и да ће у будуће наши матуранти имати прилике да посете ове важне институције које им могу пружити доста нових сазнања и идеја о наставку школовања након завршетка медицинске школе.

ПРЕДАВАЧ ИЗ МУП-а

       Дана 16. маја 2023. године у спортској сали Школе припадник Министарства унутрашњих послова Републике Србије је одржао четири предавања у трајању од 45 минута о безбедности и реакцијама у опасним и кризним ситуацијама свим ученицима наше школе.

Предавањима су присуствовали сви ученици наше школе од првог до четвртог разреда.

Разговори о безбедности и рекацијама у кризним ситуацијама су подстакнути у свим школама Србије након трагичних догађаја који су се догодили 3. маја 2023. године у ОШ „В. Рибникар“ у Београду.

Сајам образовања

У Техничкој школи „23.мај“ традиционало се сваке године одржава Сајам образовања. И овог пута наша школа изазвала је пуно пажње будућих средњошколаца. Ученици смера медицинскасестра-техничар и гинеколошко акушерска сестра демонстрирали су своје вештине у пратњи наставника здавствене неге.

15.5.2023. одржан је Огледни час“ РТГ дијагностика“ у одељењу IV4.

У првом делу часа ученице Нађа Крстевски и Марина Славковски су представиле основне принципе РТГ дијагностике,врсте радиолошких прегледа са посебним освртом на дијагностику обољења главе, кичменог стуба и дигестивног тракта. У другом делу часа ученице Анастасија Павлов и Марина Лотрјан су представиле РТГ дијагностику обољења грудног коша, обољења бубрега и мокраћних канала и обољења екстремитета.

16.5.2023. одржан је Огледни час “ CT скенер“ у одељењу IV4. Ученице Александра Гојић и Смиљана Прванов су представиле ову савремену дијагностичку методу пред ученицима наставником здравствене неге Светланом Лошић и психологом школе Кларом Рашовић. Ментори оба часа су наставник здравствене нега Весна Богдан и наставник физике Јелица Ротар Симоновић.