Недеља борбе против насиља

И ове школске године у нашој школи обележена је „Недеља борбе против насиља“ (21.2. – 25.2.)  са централним догађајем „Даном ружичастих мајица „ (среда 23.2.) како је популарно назван Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

Захваљујемо се свим наставницима који су анимирали ученике да својим радовима допринесу обележавању овог важног догађаја као и свим ученицима који су на врло разноврсне и креативне начине учествовали у активностима и тако допринели да Медицинска школа каже одлучно НЕ насиљу.

У школи су реализоване следеће активности:

У среду 23.2. обележили смо „Дан ружичастих мајица“ – Међународни дан борбе против вршњачког насиља, тако што су и наставници и ученици дошли у школу у нечем ружичастом или су имали неко ружичасто обележје на себи.Посебан детаљ, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мерама заштите у школи , било је ношење розих маски од стране свих наставника,  стручних сарадника и помоћног особља.

– Улаз у школу је окићен розе паролом и балонима  а на школским зидовима су постављени постери и плакати на тему превенције насиља које су ученици сами правили где су се посебно истакли ученици III године.По својој креативности издвојио се рад ученика IV године Јована Чолоке, који је пригодне поруке исписао на малим репликама ружичастих мајица које су помоћу канапа и штипаљки окачене дуж школског степеништа.

– Наставницима и одељењским старешинама је од стране стручног сарадника-психолога обезбеђен материјал који је садржао презентације и линкове са филмовима који су на разноврсне начине разматрали различите облике насиља.Те матерјале наставници су током ове недеље могли да погледају на својим часовима заједно са ученицима и да дискутују о овој теми.Такође наставницима је речено да у току ове недеље један свој час посвете овој теми и тамо где је то било могуће ураде корелацију са својим градивом.

– Најлепши пример повезивања теме насиља са школским програмом је био у одељењу III4 Књижевности за децу, наставнице Наташе Арамбашић са темом „Оливер Твист данас“ где су уочени облици насиља у роману повезани са тренутком у коме живимо.Такође она је у одељењима IV 1 и IV4  на часовима српског језика и књижевности разговарала са ученицима о мотиву насиља у прочитаним романима „Хазарски речник“ и „Злочин и казна“ у аналогији са дашњим временом.Ученици су уочили многе сличности и закључили да је на њима велики задатак да мењају стварност и граде свет без насиља.

У прилогу су фотографије како ученичких радова тако и са активности на часовима које су уприличене тих дана.