Недеља борбе против насиља

У годишњем плану школе у оквиру активности „Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања“ планирано је обележавање „Недеље борбе против свих облика насиља“ са централним догађајем:Обележавањем „Дана ружичастих мајица“ тј. Међународног дана борбе против вршњачког насиља.Координатор овог тима и иницијатор активности, стручни сарадник –психолог Клара Рашовић је на почетку другог полугодишта упознала све запослене на Наставничком већу о планираним активностима  и послала  план активности за ову недељу  свим одељењским старешинама тако да су припреме почеле на време и према предвиђеном плану.

Први пут ове школске године је у нашој школи обележена „Недеља борбе против насиља“ (24.2. – 28.2.) а реализоване су следеће активности:

  1. Упознавање са Међународним даном борбе против вршњачког насиља на часовима одељењског старешине (ЧОС),  када су одељењске старешине упознале ученике са  разлогом обележавања овог  дана и начина на који се то чини.
  2. Одељењске старешине  су са својим одељењем урадиле тзв „Гест пријатељства“, тј ученици су извлачили свог тајног пријатеља  и током ове недеље имали задатак да обрадују друга или другарицу неким лепим гестом, поклончићем, изненађењем.
  3. У среду 26.2. обележили смо „Дан ружичастих мајица“ – Међународни дан борбе против вршњачког насиља, тако што су и наставници и ученици дошли у школу у нечем ружичастом или су имали неко ружичасто обележје на себи. Посебна похвала одељењу  I4 и старешини Вањи Митровић што су сви ученици били у розим мајицама.

– Улаз у школу је окићен розе паролом, балонима и срцима што је заслуга ученице Марије Димковић III3  као и наставнице Марине Јошић. На школским зидовима су постављени постери или плакати на тему превенције насиља које су ученици сами направили.

– Тог дана наставнице српског језика и књижевности су у више одељења где су имале часове  обележили  „Дан борбе против вршњачког насиља“  на следеће начине:

 – Наставница Драга Давид је заједно са наставницом психологије Тамаром Тодоровић  и ученицима драмске секције  „Драмамед“ приказала  плејбек представу са темом „Борба против насиља“  и са истом том представом и нашим ученицима гостовала у Гимназији „Урош Предић“.

 – Наставница Наташа Арамбашић  је ученицима пустила  филм „Преображај“ на тему насиља па су ученици дискутовали о томе што су гледали  и повезивали различита искуства о насиљу са темама и сличним мотивима у одрађеним књижевним делима.

– Ученици из неколико одељења су на ЧОС-у , направили  сами презентације или кратак филм  на тему различитих облика насиља и то презентовали у својим одељењима а потом дискутовали о личним искуствима ученика са насиљем.

4. Наставница ликовног Наташа Лазаревић је са својим ученицима направила медаље са порукама против насиља и пано где су приказани ликовни радови ученика на тему превенције насиља.

5.У петак 28.2. одржана је приредба у школи „Дан за љубав „ са темом „Ја имам таленат“ где су се пријављивали ученици који су желели да представе  своје умеће у певању, плесу, рецитовању, цртању, свирању и сл. Приредба је била и компетитивног карактера, одређен је и жири који је гласао за све учеснике и на крају одабрао и доделио награде-књиге за прва три освојена  места. На приредби је учествовала и плесна група „Беоденс“ у забавном делу програма, чији је један од тренера наш бивши ученик Мишел Мунћан. Организатор је била наставница српског језика Драга Давид.

6. Ученици два одељења II године су на сопствену иницијативу а уз менторство наставнице историје Мирјане Бонџић  поделили анкету ученицима и наставницима о присуству насиља у Медицинској школи и резултате ове анкете представили кроз презентацију на једном Угледном часу коме су присуствовали и ученици и наставници.