„Шта би Свети Сава затекао у данашњим школама“

Углавном смо сви упознати са значајем и важности похађања школе. Свети Сава се залагао да се по Србији отварају школе и описмењавају људи. Поклонио им је могућност да достигну висине свог ума, могућност да стекну највећу моћ на свету, знање. Верујем да су људи раније, у његово време, више поштовали реч “ образовање “ , више давали значаја раду и труду, а можда и грешим. Но, барем је замиосао била таква.

Данас би се Свети Сава силно наљутио и разочарао када би у школама затекао децу која не чувају школску имовину, која исмевају своје професоре, надевају им разне надимке, без имало културе и срама противрече им и супротстављају. Када би затекао вршњачко насиље, ранчеве пуне разноразних направа уместо књига и свезака. Ово време би скроз збунило Светог Саву. Вероучитељ би му објаснио да су телефони и таблети постали занимљивији и пречи од руком писане речи на папиру, да се на његовим часовима деца гађају авионима направљеним од папира, из неке свеске за биологију. Да уче Божије заповести, а краду једни од других и лажу професоре своје. Светом Сави се ово никако не би свидело. Не морамо сви бити одлични ученици, имати све петице. Оно што је много важније од оцене, јесте то да будемо добри људи. Хајде да се не такмичимо ко ће имати више неоправданих часова или ко ће бити омиљени ученик професору, већ ко ће бити бољи друг, поштенији и одговорнији. Јер школа није само образовна већ и васпитна установа. Учинимо да Свети Сава буде поносан на нас.

Састав је написала ученица Радуљев Тамара II 3. Професор српског језика и књижевности Љиљана Марковић је дала задатак да ученици из свог угла гледања, напишу сатав на тему – Шта би Свети Сава затекао у данашњим школама. Састав је прочитан на светосавској приредби. Тамара Радуљев, ученица другог разреда има и издату збирку песама. Све похвале нашој Тамари.