Дан реанимације, Пројекат “ Први ред хитности“

Медицинска школа „Стевица Јовановић“ Панчево организовала је 18. децембра 2018. године „Дан реанимације“ у оквиру пројекта „Први ред хитности“. Пројекат за циљ има подизање нивоа знања, али и стицање додатних вештина у области прве помоћи, првенствено ученицима наше школе. Носиоци активности испред школе били су ученици и наставници, чланови секције прве помоћи, али и нставници који реализују наставу здравствене неге у блоку за ученике завршних разреда. Пројекат „Први ред хитности“ финансиран је од стране Министарства омладине и спорта у оквиру програма „Млади су закон“, док је регионални ресурс центар којем је поверена контрола пројекта „Центар за грађанско деловање“.
Партнери у реализацији акције су били:

 • Дом здравља Панчево – Служба хитне помоћи – тема: напредна животна потпора (АЛС)
 • Црвени крст Ковин – педијатријска основна реанимација – П-БЛС, као и основна животна потпора уз примену апарата за аутоматску спољашњу дефибрилацију – БЛС+АЕД (апарат Црвеног крста Војводине)
 • Црвени крст Панчево – мере основне животне потпоре – БЛС.
  Полазници акције били су матуранти наше школе који су на почетку прошли мере основне животне потпоре на 9 пунктова на којима су били представници свих организација. Након тога, по систему ротације одржана су и посебна предавања.
  Секција прве помоћи се захваљује свим партнерским организацијама, гостујућим предавачима, ученицима који су узели учешће у планирању и реализацији као и полазницима на изузетном искуству!
  Црвени крст Ковин, Црвени крст Панчево, Дом здравља Панчево – Дом здравља Панчево, Министарство Омладине и спорта, Млади су закон – Министарство Омладине и спорта,
  Млади истраживачи Србије, YОUТH.RS