Ученици III2 и проф. српског језика и књижевности Наташа Арамбашић одржали су 26.2.2018. године час у Градској библиотеци Панчева на отварању изложбе о Милутину Бојићу „100 год. Плаве гробнице“

pixlr_20180304133739248

Организатор изложбе, библиотека „Милутин Бојић“ из Београда је прошле године обележила 125 год. од рођења песника, 100 год. од “ Плаве гробнице“ и збирке „Песме бола и поноса“ и 100 година од смрти песника.  “ Песме бола и поноса“ (свега 34 песама) објављене су у Солуну 1917. године.  Библиотека „Милутин Бојић“ из Београда штампала је фототипско издање збирке, трудећи се да што верније одштампа ( боју папира, облик и величину слова…).

IMG-b5e6b1424e89560259435fd3fe88667a-V

 

Ученици су постављали питања, а највише их је изненадио податак који повезује песникову мајку Софију с Панчевом. Бојићева мајка је рођена Панчевка из породице Богојевић па је вероватно мали Милутин Бојић долазио у наш град код бабе и деде.
Изложба нуди још занимљивих, а мање познатих података из живота и стваралаштва песника. Постоји рукописна верзија песме „Плава гробница“, која сведочи о преправљању и раду на песми овог младог песника. Историја књижевности га још памти и као драмског писца, али свакако и као зачетника еротске поезије код нас, наравно поред М. Ракића.
Песник је био веома популаран међу девојкама свог времена и то доказују многа сачувана љубавна писма. Нажалост, трагична судбина песника и целе једне генерације у Великом рату обојена је плавом бојом Јонског мора и звуком тишине Опела за Прометеје наде, апостоле јада.

IMG-b8c6a68caf05b206f5cdbe13c5e63196-V

Препорука за све оне који желе да виде уживо, нека прошетају до Градске библиотеке Панчева и нека послушају интерпретацију глумца Драгана Николића песме ,“Плава гробница“ (запис на YоuTube).

 

 

Овако смо наставили с позориштем лектира, 8.3.2018. у дворани Аполо.

2

Бал под маскама и судбоносни сусрет Ромеа и Јулије.

4

Трагичан крај Шекспирове трагедије је највише мењан у импровизацијама глумаца које су задавали наши ђаци.

5

Тиме су потврдили да је Шекспир о страшним и трагичним темама често користио хумор.

Нова предства „Отуђење“ по драмама Е. Јонеска, 25.4.2018. у дворани Аполо

2Кроз мојтипајтоновски хумор говори о темама нашег времена од заслепљености политиком, моћи, потрошачком друштву до апсурдности и бизарности ријалити програма. Оставила је снажан и помало застрашујућ утисак, примећују ученици, а нарочито критички и зналачки се односе ученици IV разреда, чланови Уменичког клуба јер о драми апсурда и Е.Јонеску знају више од младих другова.

ШКОЛСКА 2018/2019 ГОДИНА

Уметнички клуб наставља с радом!

Ученице III2 су учествовале у пројекту Позориште лектира који је започет у прошлој школској години. После „Покондирене тикве“, „Ромеа и Јулије“, „Фауста“ стигао је на ред храбри, домишљати, мудри Петар Кочић и његов непоновљиви Давид Штрбац. Стајали су пред нама и поново нас подсећали на важне људске вредности кроз сатирични хумор „простог“ језика и обичаја.

Untitled collage

Одушевљење на крају трећег дела, промена текста, драматуршке и редитељске поставке у којима су учествовале ученице и професорка Наташа Арамбашић. Марија, Јована, Ема, Наташа, Ивана, Сабина, Андреа, Биља, Тамара и Моника III2 с професорком Наташом Арамбашић активно учествују у пројекту Позориште лектира. Позивамо ученике прве и друге године да се придруже пројекту.

IMG-631f60793d63c34467a3f00177864380-V

 

8.11.2018. дворана „Аполо“ реализација часа српског језика ван учионице.

Представа је заснована на идеји да се језиком средњошколаца разбију предрасуде и заблуде о ЕУ. Драматуршкиња Нина Џувер је кроз скечеве и радионицу осмислила тему о европским интеграцијама и вредностима, а млади глумци позоришта Дадов и редитељ Владан Ђурковић су оживели тему на принципу форум театра.
Учење на овај начин проширује образовање и ван учионице, а свакако олакшава повезивање тема из градива прочитаних дела са реалном применом у свакодневном животу.

IMG-20181108-WA0002

 

13.12.2018. дворана „Аполо“ Нушићеви часови о животу

Нушићевим комедијама се завршава овогодишње Позориште лектира. Ово је последња представа у пројекту, панчевачка премијера и у публици активни и редовни учесници наше школе, чланови Уметничког клуба, свих пет представа.

Нушић наш савременик, многе комичне сцене из Ожалошћене породице, Сумњивог лица и Народног посланика су нам биле више тужне или страшне него смешне јер су савремене. Ништа се није променило ни у друштву, ни у човеку. Надајмо се да ће публика Позоришта лектира више научити из читања Бранислава Нушића.

BeFunky-collage

Са том жељом и надањима Уметнички клуб Вам честита Нову 2019. годину!

Школска 2019/2020 година

19.11.2019. Гледали смо представу у БДП „Лет изнад кукавичјег гнезда” и посветили овој теми време и дискусију.Највише нас је занимала тема лудила с којом се сусрећу на часовима књижевности или на вежбама и првим сусретом с оваквим пацијентима и установама.

Догађај на коме су присуствовали наши ученици, III1 и професори  јер су на додатним часовима разговарали о књижевности Харуки Муракамија. Неки су читали, а сви заједно смо погледали  истоимени филм по роману који је мање слојевит од књиге. Тако смо мотивисали и нове читаоце! Писац говори о младим људима и сазревању и без обзира на време, друга половина XX века или далеки Јапан, теме су универзалне и веома лековите. Чини нам се да после читања његових књига, бивамо свеснији себе и спремнији за живот.